„A nu se confunda independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor”

0
219

Tudorel Toader a reacţionat marţi, pe pagina sa de Facebook, după ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că procurorii trebuie să rămână independenţi, astfel că nu trebuie să fie plasaţi în subordinea ministrului Justiţiei care este numit politic.

„A nu se confunda independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor, constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluţiilor legale, cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, referitoare la administrarea justiţiei sau promovarea politicii penale!”, a transmis Tudorel Toader.

Ulterior, întrebat la ieşirea de la Consiliului Superior al Magistraturii dacă decizia CCR în cazul Kovesi subordonează procurorii, cu referire la afirmaţiile preşedintelui, ministrul a replicat, potrivit Agerpres:

„E, şi dacă a spus preşedintele Klaus Iohannis, doar ce spune dânsul nu face parte din Biblie. Preşedintele Iohannis este preşedintele republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră nu ne pricepem la toate, dacă suntem realişti. Nu spun că a greşit, a spus şi dânsul ceea ce i-au spus probabil alţii. (…) Aşteptăm motivarea deciziei, dar avem un principiu în Constituţie care spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei. (…)

Ministrul Justiţiei, că sunt eu, că va fi altul, ministrul Justiţiei nu întreabă un procuror – de ce ai administrat proba asta, proba cealaltă? De ce ai dat o soluţie sau alta? Aia e independenţa procurorului. Nu poate ministrul să întrebe ce se întâmplă în dosar, dar autoritatea de care vorbeşte Constituţia se referă la administrarea justiţiei, se referă la politicile penale pe care nu le face nici CSM, nici un procuror, pe care le face legiuitorului şi, ordinar sau delegat, care poate fi şi Guvernul, din care ministrul Justiţiei face parte”.

Declaraţia lui Iohannis

„Sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie (de decizia CCR în cazul Kovesi – n.r.) şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă. Evident că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor, pentru a garanta, în definitiv, o justiţie independentă.

Este foarte adevărat, în Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. E, eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate, ministrul Justiţiei, pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori, în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz, repet, în absolut niciun caz, autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci oricine şi orice ar spune, nu îi poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a declarat Iohannis. (Paul D.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here