Procuror cercetat penal de catre DNA Ploiesti, condamnat la inchisoare cu executare

0
726

Catalin_Nicolae_CeortNicolae Ceort (foto Agerpres), fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, a fost condamnat, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare și 4 ani interzicerea unor drepturi. Ceort a fost trimis în judecată de DNA Ploiești, în aprilie 2017, fiind acuzat de luare de mită.

În același cauză a mai fost condamnat și Victor Ignat, fost avocat în Baroul București, la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul avocat a fost condamnat și la muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile în cadrul Primăriei Voluntari sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Ceort și Ignat au fost găsiți vinovați de către instanța de fond de infracțiunea de luare de mită.

Potrivit DNA Ploiești, în cursul lunii decembrie 2016, inculpatul Ceort Cătălin Nicolae, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Ignat Victor, a pretins suma de 260.000 de euro de la un om de afaceri (martor în cauză), cercetat pentru comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani într-un dosar penal aflat în instrumentarea magistratului.

Acești bani au fost pretinși de inculpatul Ceort Cătălin Nicolae în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu un act contrar acestor îndatoriri, în sensul adoptării unei soluții favorabile față de martor în cauza respectivă.

La data de 27 decembrie 2016, în scopul arătat mai sus, inculpatul Ignat Victor a primit de la omul de afaceri suma de 30.000 de euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Soluția pe scurt.

„1. Condamnă pe inculpatul CEORT CĂTĂLIN NICOLAE (cu date de stare civilă), la 4 ani închisoare şi 4 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin.1 Cod penal rap. la art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000. Conform art.65 Cod penal interzice inculpatului drepturile prev. de art. 66 alin.1 lit. a, b şi g Cod penal.

2. Condamnă pe inculpatul IGNAT VICTOR (cu date de stare civilă), la 3 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 7 lit. b din Legea nr. 78/2000 şi art. 396 alin.10 Cod procedură penală. În baza art.91 alin.1 Cod penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pe o durată de 4 ani, ce constituie termen de supraveghere pentru inculpat, potrivit art.92 Cod penal.

Conform art.93 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului Ignat Victor următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Ilfov, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza dispoziţiilor art.93 alin.3 Cod penal, coroborat cu art.404 alin.2 Cod procedură penală, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile în cadrul Primăriei Voluntari sau în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 Cod penal. Constată că inculpatul Ignat Victor a fost reţinut 24 de ore, la data 28.12.2016.

În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, obligă pe inculpaţii Ignat Victor şi Ceort Cătălin Nicolae la plata sumei de câte 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii Ceort Cătălin Nicolae şi Ignat Victor, în sumă de 360 lei şi, respectiv, 400 lei, rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 22 mai 2018.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here