Ministrul Justiţiei i-a deplâns marţi pe românii care au suferit pe nedrept rigorile legii

0
191

Întrebat marţi la Constanta cum comentează recentele achitări din ultima vreme, între care a fostului premier Victor Ponta sau a fostului judecător CCR Toni Greblă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, la Constanţa, că „e normal, dacă nu sunt probe”. Toader a mai opinat că ar fi de interes să existe „un tablou al românilor care au suferit pe nedrept”, căci „trebuie să vedem fenomenul” pentru că nici despăgubirile „nu acoperă suferinţa puşcăriei nemeritate”.

„Dar de ce vorbim noi, e grav că l-a achitat pe Ponta? E normal, dacă nu sunt probe. E foarte bine, dacă s-a făcut actul de justiţie. Sau Toni Greblă… Dar ca om, ca şi cetăţean, de ce facem deosebire că l-a achitat pe unul? Dar câţi anonimi pe care nu-i ştim noi nu au trecut prin aceste furci, nevinovaţi. Trebuie să vedem fenomenul, nu exemplele. Exemple sunt aşa, de nuanţă, că e ăla, e ăla, e ăla. Care e deosebirea? Are tot un buletin, tot un CNP, tot un suflet, tot o suferinţă, tot o familie, tot o degradare socială, poate şi fizică şi psihică”, a declarat Toader.

Tudorel Toader a mai susţinut că va veni vremea în care va exista o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi şi ulterior achitaţi, „să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept”.

„Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y. Poate nu e lipsit de interes să ştim şi noi de ce pe unul care fură îl punem la zid şi spunem că ăsta e condamnat şi cutare şi cutare şi cutare şi după aceea el e nevinovat, ne pare rău, îţi dăm despăgubiri, du-te la CEDO îţi dau ăia de la CEDO, vezi dacă nu facem o înţelegere şi o semnează ministrul Justiţiei şi scoatem procesul de pe rol, îi dăm 2-3 mii de euro, la revedere. Credeţi că trei mii de euro acoperă suferinţa a trei ani de puşcărie nemeritată? Categoric, nu. Şi atunci de ce îl punem la zid, a furat, e infractor, e cutare, e cutare, e grav, e foarte grav, dar ăla care a făcut represiunea asta nedreaptă nu trebuie să-l ştim şi pe ăla? Poate va veni vremea când lucrurile se vor limpezi”, a mai declarat ministrul Justiţiei. (Corina U.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here