Fost senator PSD şi fost judecător CCR, Toni Greblă a fost achitat în dosarul în care era acuzat că a primit bunuri şi servicii contra sprijin pentru obţinerea unor contracte cu statul

0
240

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, vineri, achitarea fostului judecător constituţional Toni Greblă în dosarul de corupţie deschis de DNA. Şi ceilalţi patru inculpaţi din dosar au fost achitaţi. Decizia magistraţilor nu este definitivă.

Reamintim că Toni Greblă a fost trimis în judecată într-un dosar în care era acuzat că a pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină bunuri şi servicii pentru a-l ajuta să obţină contracte în domeniile energie şi transport fier vechi, promiţându-i că intervine la funcţionari publici din companii de stat, ministere, autorităţi publice centrale şi locale.

Greblă ar fi primit în folosinţă gratuită service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme: SC Hermes Comimpex SRL, SC Agena Systems SRL, SC Electric Service Orient SRL şi SC Electro Construct System SRL – firme controlate de Bîrcină), în echivalent de 56.070 euro.

De asemenea, în perioada 2010 – 2015, fostul judecător a primit în folosinţă gratuită un telefon înregistrat pe SC Power Plus SRL.

Pe data de 02.11.2011, el a primit suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa), iar în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale.

Toni Greblă mai este acuzat că, în calitate de senator (în perioada 2008 – 2013) şi, ulterior, judecător de Curte Constituţională (în perioada decembrie 2013 – 2015), a pretins şi primit, direct şi indirect, de la Mihai Prundianu, suspect în acelaşi dosar, mai multe foloase necuvenite, în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:

– 360.269,42 lei reprezentând investiţii în curs consemnate în lista activelor unei societăţi comerciale (un tractor cu remorcă şi marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 bucăţi struţi, materiale de tip tâmplărie PVC şi alte materiale de construcţie pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din judeţul Gorj) şi

– 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de şase angajaţi în perioada 2011 – 2015, evidenţiate în contabilitatea Asociaţiei Camera de Comerţ şi Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma respectivă).

Şi de această dată, foloasele respective au fost primite de Toni Greblă, în schimbul promisiunii acestuia de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici din cadrul companiilor şi societăţilor naţionale, respectiv autorităţi publice centrale şi locale, să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese în domeniul energiei.(Paul D.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here