Cum scapam de cartite – solutii ecologice

0
2042

Tocmai ai pus gazon sau ai sadit flori  si ai observant ca incep sa apara musuroaiele. Este o problema frecvent intalnita in ziua de astazi dar nu imposibil de rezolvat.

Cartita este responsabila pentru aceste musuroaie, fiind  un animal cu o arie de răspândire mare  care trăieşte sub pământ, unde îşi sapă galerii. Are formă cilindrică , aproximativ 18 cm lungime, capul este de formă conică, are ochii mici şi acoperiţi cu blană, nefiind deranjata de acest lucru deoarece traieste numai in tunelurile subterane pe care le sapa cu constiinciozitate in solul moale de sub gazon, evitand terenurile stancoase.

Mirosul şi simţul tactil sunt bine dezvoltate. Aceste simţuri o ajută să se orienteze prin galerii. Nasul este acoperit cu mii de perişori sensibili, ce probabil o ajută la descoperirea hranei.

Întrucât cârtiţa este un animal protejat prin lege nu avem la dispozitie foarte multe solutii pentru indepartarea ei, iar singurele metode recomandate sunt soluţiile ecologice.

 

Ca si variante ecologice putem sadi plante cu miros puternic ca de exemplu Euphorbia Lathyris,  dar este foarte toxică si pentru om, iar o alta varianta mult mai simpla ar fi utilizarea aparatelor cu ultrasunete care alunga cartitele din zona respectiva fara sa le faca rau, astfel  fiind cea mai recomandata metoda ecologica anti daunatori.

Aceste aparatele cu ultrasunete impotriva cartitelor sunt ecologice si cel mai important sunt rezistente la intemperii si nu afecteaza legumele, sau gazonul si nu in ultimul rand sunt si foarte eficiente, alimentandu-se cu energie solara pe baza panoului fotovoltaic incorporate sau pe baza de baterii.

Sunetul perceptibil doar de animale le deranjeaza si le determina sa paraseasca zona in care locuiesc.

Aparatele cu ultrasunete anti cartite nu au ca scop uciderea cartitei, ci alungarea ei din gradina.

Intr-o cultura ecologica este interzisa de exemplu folosirea substantelor chimice, si atunci producatorii trebuie sa gaseasca alte solutii impotriva daunatorilor, iar aceste  aparatele cu ultrasunete fac minuni cand vine vorba de alungarea cartitelor din preajma culturilor, a florilor, sau a gazonului dvs etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here