Cu cât mai mult vom avea oameni indiferenţi în societate, cu atât mai rău va funcţiona lidershipul la nivel naţional

0
359

Schimbarea şi evoluţia pe care le dorim în societate, schimbarea paradigmei de funcţionare şi de conducere a societăţii nu se poate face fără conexiune între activitatea civică şi cea politică, a opinat sâmbătă, fostul premier Dacian Cioloş, la Sibiu, unde are loc întrunirea a 27 de organizaţii civice şi politice, priorităţile întrunirii fiind statul de drept, justiţia şi alegerile din 2019-2020. În opinia fostului premier, fără implicare civică, România nu se poate schimba.

„Dacă n-ar fi existat mobilizarea civică pe care am văzut-o nu numai în anul trecut ci în ultimii ani în general, nici eu şi cred că nici alţii nu ar fi decis să se implice în politică. Din punctul meu de vedere, schimbarea şi evoluţia pe care le dorim în societate, schimbarea paradigmei de funcţionare şi de conducere a societăţii nu se poate face fără această conexiune între activitatea civică şi cea politică.

Şi mai cred că nici reînnoirea clasei politice, nu doar de formă, ci de conţinut, în substanţă, mod de gândire şi atitudine, nu se poate face în mod credibil şi durabil dacă nu va continua să existe implicare civică în procesul de transformare a societăţii. Faptul că noi am creat Platforma România 100 şi apoi am decis să facem partidul nu a fost întâmplătoare, nu a fost o testare a apelor, nici n-am făcut platforma pentru a fi un precursor al partidului politic ci pentru că această secvenţialitate e importantă„, a declarat Dacian Cioloş.

Fostul premier a mai explicat că viitorul partid „Mişcarea România Împreună”, pe care l-a fondat alături de tehnocraţii săi, „va avea nevoie ca de aer de acţiunea comunităţilor civice la nivel local”, căci reînnoirea clasei politice nu se poate face fără găsirea unei modalităţi prin care politicienii să rămână conectaţi la realităţile de pe teren, pentru a se acoperi ruptura, tot mai evidentă, între clasa politică şi oamenii de care politicienilor ar trebui să le pese nu doar în scop electoral.

Dacian Cioloş a ţinut să declare că îşi doreşte să transmită „un mesaj foarte clar”, şi anume, că implicarea civică este esenţială. De asemenea, fostul premier a mai ţinut să transmită că, pentru că lucrurile să se schimbe, este foarte importantă schimbarea modului în care oamenii percep politica şi pe politicieni.

„Mesajul foarte clar pe care vreau să îl transmit e că acţiunea civică e în continuare foarte importantă, nu doar pentru a atrage atenţia asupra unor derapaje sau lucruri care nu funcţionează în societate sau în acţiunea politică, ci mai ales pentru a trezi spiritul de implicare la cât mai multă lume. Cu cât mai mult vom avea oameni indiferenţi în societate, cu atât mai rău va funcţiona lidershipul la nivel naţional! Eu de asta sunt convins.

În continuare, procesul de transformare a societăţii trece în primul rând prin implicarea cât mai multor oameni iar cei ce se simt utili acolo prin implicare în politică.

Pe de altă parte, cred că dacă în viitorii ani nu reuşim să schimbăm percepţia asupra ideii de clasa politică şi politician, toate eforturile astea de resetare a societăţii riscă să eşueze. Pentru că dacă în continuare o să ne fie teamă să ne implicăm în politică pentru că e murdară şi pentru că un om când devine politician i se pune o ştampilă de potenţial şmecher, potenţial corupt, potenţial reprezentant al unor grupuri de interese vor fi tot mai puţini oameni oneşti care să aibă curajul să facă pasul acesta. (…)

Vom lucra împreună! Vrem să ne implicăm în continuare, să susţinem proiectele pe care le gândiţi şi le gândim împreună”, a declarat Dacian Cioloş.

Reamintim că peste 120 de reprezentanţi ai unora dintre cele mai importante şi cunoscute grupuri civice din ţară, majoritatea luând fiinţă în timpul protestelor care au urmat tragediei din Colectiv şi adoptării OUG 13, se întâlnesc în weekendul 13-15 aprilie 2018 la Sibiu.(Paul D.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here