Demersul UDMR privind autonomia aşa-zisului „Ţinut Secuiesc” este unul jenant

0
723

Proiecul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc depus de deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György a fost respins miercuri, cu 218 de voturi „împotrivă” şi 20 de voturi „pentru”, de Camera Deputaţilor şi merge acum la vot final în Senat, care este for decizional în acest caz.

„Secuii au luptat pentru apărarea creştinismului de partea lui Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare. Acele persoane şi instituţii care susţin că ţinutul secuiesc nu există sunt conduse din umbră sau sunt conduse de ură faţă de maghiari şi secui. Acestor persoane şi instituţii le transmit să pună mâna pe carte şi să înveţe istoria proprie. Comunitatea maghiară din România nu cere decât ceea ce li se cuvine tuturor naţiunilor europene. Europa sprijină autonomia, este cel mai important mesaj dat de comunitatea europeană după evenimentele din Catalonia. Nu dorim modificarea graniţelor, noi dorim doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român”, a declarat deputatul UDMR, citat de Agerpres.

În cadrul dezbaterilor a luat cuvântul şi fostul premier Mihai Tudose, care a mai avut de-a lungul vremii reacţii dure pe această temă.

„Nu cred că aţi reacţiona foarte frumos, stimaţi colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulţime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea nişte propuneri de discuţie amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveţi deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum să vedem dacă un copil de 8 martie îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot aşa, amiabil. E jenant ceea ce faceţi, stimaţi colegi şi e jenant şi că noi acceptăm dialogul cu dvs. pe această temă”, a afirmat Tudose, referindu-se la „discuţiile amiabile” invocate de UDMR. (Neagu Monica).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here