Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, din nou, în calitate de for decizional, proiectul PSD de modificare a Legii referendumului, respingând cererea de reexaminare formulată de preşedintele Iohannis

0
210

Actul normativ a fost adoptat cu 195 voturi ‘pentru’, 71 ‘împotrivă’ şi 6 abţineri în forma în care fusese trimis la promulgare.

Reamintim că legea iniţiată de PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituţiei pe preşedintele României. Astfel, dacă până în prezent Parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un referendum, pe care preşedintele îl promulga sau îl putea retrimite la reexaminare, acum însă referendumul va avea loc automat în ultima duminică din perioadă de 30 de zile de după adoptarea iniţiativei constituţionale.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, grupul parlamentar PNL din Senat, căruia i s-au raliat şi 13 senatori USR, au înaintat la CCR o sesizare privind proiectul de lege care modifică Legea referendumului sesizare prin care cele două formaţiuni politice contestau faptul că Parlamentul, CCR şi preşedintele au fost eliminaţi din procedura de stabilire a obiectului şi datei de organizare a scrutinului.

„Am luat decizia în Biroul Executiv să atacăm la CCR proiectul de lege de modificare a Legii referendumului. După cum ştiţi, din neant a apărut un proiect de lege de modificare a Legii referendumului care a trecut de Parlament, de Camera Deputaţilor în decurs de două zile cred sau trei zile. (…)

Practic, prin modificarea la Legea referendumului se prevede că proiectul de lege de modificare a Constituţiei prin care se modifică Constituţia nu îşi mai urmează parcursul obişnuit şi după avizul CCR Guvernul hotărăşte organizarea referendumului. Ori nouă ni se pare că există chiar o pronunţare a CCR privitoare la organizarea referendumului care spune că intervalul orar de organizare a referendumului nu poate fi stabilit de către Guvern, ci trebuie stabilit prin lege.

Cred că orice încercare de confiscare a unui astfel de referendum este imorală şi s-ar putea întoarce împotriva celor care încearcă să confişte politic acest referendum”, anunţa, înainte de sesizarea CCR, liderul liberalilor, Ludovic Orban.

La începutul lunii octombrie, CCR a admis sesizarea, constatând că prevederea potrivit căreia data organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei ar urma să fie stabilită de Guvern nesocoteşte competenţele constituţionale conferite Parlamentului.

CCR a declarat neconstituţională şi abrogarea art.15 alin.(1) din Legea nr.3/2000, care stipulează expres că obiectul şi data referendumului se stabilesc prin lege. (Paul D.).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here