Decizia CCR il scoate pe Presedintele Romaniei nu doar din numirile la ICCJ, dar si din procedura de numire la varful parchetelor

0
1072

Decizia CCR privind modificarile la Legea 303/2004 il scoate pe Presedintele Romaniei nu doar din numirile la ICCJ, dar si din procedura de numire la varful parchetelor. In cazul numirilor procurorilor sefi, Ministerul Justitiei trebuie sa aiba ROLUL CENTRAL. Iata ce spune CCR:

„165. Cu privire la criticile de neconstituţionalitate ale art.I pct.88 [cu referire la art.54 alin.(3)] din lege, Curtea constată că potrivit art.132 alin.(2) din Constituţie, „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Având în vedere caracterul bicefal al autorităţii executive, legiuitorul a optat pentru o procedură în cadrul căreia Guvernul şi Preşedintele să conlucreze.

ROLUL CENTRAL în această ecuaţie îl are, însă, ministrul justiţiei, sub AUTORITATEA acestuia funcţionând procurorii constituiţi în parchete. Preşedintele României NU ARE nicio atribuţie constituţională expresă CARE SĂ JUSTIFICE UN DREPT DE VETO în această materie.

Prin urmare, dacă legiuitorul organic a ales o asemenea procedură de numire, menţinând un veto prezidenţial limitat la refuzarea unei singure propuneri de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art.54 alin.(1) din lege, el a respectat rolul constituţional al ministrului justiţiei în raport cu procurorii, Preşedintelui conferindu-i-se atribuţia de numire în considerarea solemnităţii actului şi a necesităţii existenţei unei conlucrări şi consultări permanente în cadrul executivului bicefal.

Prin urmare, nu se poate susţine încălcarea art.94 lit.c) din Constituţie. În consecinţă, art.I pct.88 [cu referire la art.54 alin.(3)] din lege nu încalcă art.94 lit.c) şi art.132 alin.(1) din Constituţie.”

https://www.ccr.ro/files/products/45_-_27_febr_2018.pdf

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here