Vrei sa iti configurezi un sistem de alarma? Iata care sunt componentele acestuia

0
680

Un sistem de alarma este foarte util pentru locuinta ta sau pentru sediul afacerii tale, deoarece iti ofera un plus de siguranta in special in timpul noptii sau atunci cand esti plecat pentru o perioada mai indelungata. In functie de nevoile tale, poti cumpara un sistem de alarma gata asamblat sau iti poti configura unul, cu ajutorul specialistilor in domeniu. In continuare, vei afla care sunt principalele componente ale unui sistem de alarma si astfel vei putea decide care dintre acestea iti sunt necesare pentru apartamentul, casa sau biroul tau:

1. Centrala. Aceasta este cea mai importanta componenta a unui sistem de alarma, fiind „creierul” sau. Centrala da comanda de a porni alarma, atunci cand senzorii detecteaza orice activitate suspecta, si tot ea memoreaza toate setarile, evenimentele si informatiile primite de la celelalte componente, care pot fi consultate ulterior. In plus, centrala are si rolul de a alerta proprietarul, trimitandu-i un mesaj pe telefonul mobil, dar si autoritatile, efectuand un apel telefonic catre dispecerat.

2. Sirene. Sirenele sunt de doua tipuri, de interior sau de exterior, si sunt dotate cu semnale acustice si semnale luminoase. Cele doua tipuri de semnale pot actiona in paralel sau poate fi activat doar unul dintre acestea.

3. Detectoare. Exista mai multe tipuri de detectoare, printre care:

detectoare de miscare: acestea au rolul de a detecta orice miscare si de a trimite alerte catre centrala respectivului sistem de alarma, in cazul oricarei activitati suspecte. Sensibilitatea acestora poate fi ajustata, pentru a nu da alarme false, spre exemplu in cazul animalelor de companie;

detectoare de geam spart: acestea sunt folosite pentru a semnala situatiile in care hotii decid sa intre prin efractie pe fereastra;

detectoare de soc/vibratii: sunt utilizate indeosebi pentru bancomate sau seifuri, a caror spargere necesita lovituri puternice.

4. Butoane/pedale de panica. Acestea intra cel mai adesea in componenta unui sistem de alarma dintr-o banca sau din alte unitati unde se lucreaza mult cu publicul. Angajatii pot folosi butoanele sau pedalele de panica pentru a genera o alarma silentioasa, care va fi transmisa direct catre dispeceratul de monitorizare.

5. Contacte magnetice. Acestea se folosesc pentru usi si geamuri, avand doua componente, una fixa si una mobila. In momentul in care usa este fortata sau geamul este spart, cele doua componente se indeparteaza una de alta, iar acest lucru determina pornirea alarmei.

6. Bariere cu infrarosu. Aceasta componenta este specifica unui sistem de alarma dintr-un muzeu sau magazin de bijuterii. Barierele emit o lumina invizibila pentru ochiul uman si, in momentul in care raza este intrerupta, se declanseaza alarma.

7. Comunicatoare. Comunicatoarele sunt folosite pentru a transmite mesaje catre telefonul mobil al proprietarului sau catre dispeceratul de monitorizare. Datele pot fi transmise prin mai multe metode: GSM, linie telefonica, internet etc.

8. Acumulatori. Acumulatorii asigura buna functionare a unui sistem de alarma chiar si in situatia in care alimentarea cu energie electrica este intrerupta accidental sau de catre hoti.

9. Tastatura. Tastaturile reprezinta punctul de control al intregului sistem de alarma si te ajuta sa setezi armarea sau dezarmarea acestuia, sa vizualizezi anumite informatii sau sa consulti evenimentele din trecut.

10. Telecomanda. Telecomenzile sunt destinate in special sistemelor wireless si pot fi folosite pentru armarea sau dezarmarea de la distanta, dar si pe post de butoane de panica mobile.

11. Cabluri. Cablurile sunt special concepute pentru un sistem de alarma, beneficiind de ecranaj pentru a elimina interferentele care pot aparea pe parcursul utilizarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here