Pentru judecătorii CCR s-au instituit imunităţi extinse, cum nu s-a mai întâlnit până acum la nivel European

0
321

Liberalii vor ataca la CCR legea prin care judecătoriilor Curţii le-a fost acordată super-imunitate, a anunţat luni senatoarea PNL Iulia Scântei. Concret, este vorba de proiectul de modificare a Legii 47 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale în baza căruia judecătorii CCR nu vor mai putea fi reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată decât cu încuviinţarea a două treimi dintre colegii lor.

„În principal, criticile noastre de neconstituţionalitate vizează o reglementare nouă, prin care s-a instituit în fapt pentru un judecător al Curţii Constituţionale o imunitate extinsă, nemaiîntâlnită până acum la nivel european, practic suntem în situaţia ca o măsură preventivă a reţinerii sau arestării preventive, precum şi percheziţia sau trimiterea în judecată a unui judecător al Curţii Constituţionale, să poată fii încuviinţată doar de către plenul Curţii Constituţionale cu votul a două treimi din membri, dar de data aceasta nu la cererea autorităţii care a făcut propunerea de numire ca judecător al Curţii Constituţionale, respectiv Camera Deputaţilor, Senatului sau preşedintele României, ci le cererea ministrului Justiţiei, care este un membru al Guvernului, numit politic, acestea din urmă fiind sesizate de către procurorul general al României„, a declarat Scântei, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finele şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Potrivit senatoarei, includerea ministrului Justiţiei în această procedură de încuviinţare a unor măsuri procesuale, inclusiv cu privire în cazul cererii de trimitere în judecată a unui judecător de Curte Constituţională, încalcă prevederi şi principii constituţionale cele care privesc înfăptuirea actului de justiţie.

„Apreciem că, lăsând la aprecierea ministrului Justiţiei care va putea să ia act sau să nu ia act de sesizarea procurorului general, să îi aducă de fapt un prejudiciu în ceea ce priveşte independenţa judecătorului Curţii Constituţionale. Ne vom putea trezi în situaţia în care ministrul Justiţiei va da curs sesizării procurorului general sau nu va da curs nefiind stabilită în această nouă reglementare un criteriu obiectiv în funcţie de care va face această apreciere. De asemenea în condiţiile în care toate discuţiile publice cu privire la criteriile de integritate pe care trebuie să le ocupe persoanele care exercită funcţii şi demnităţi publice, apreciem că trebuie să fie îndeplinite şi în considerarea calităţii unui judecător la Curtea Constituţională, şi considerăm că modificarea în sensul că s-a eliminat suspendarea de drept atunci când un judecător al Curţii Constituţionale ar fi trimis în judecată este neconstituţională. Există atât jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar şi în reglementările altor funcţii şi demnităţi publice, cum este cea privitoare la magistraţi, atunci când un judecător este trimis în judecată trebuie să opereze de drept suspendarea. Astfel cum a fost reglementată s-a lăsat la latitudinea aceluiaşi plen al Curţii Constituţionale posibilitatea de a decide dacă acel judecător rămâne sau nu rămâne în funcţie„, a susţinut Scântei.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban a precizat că avem de a face cu „un caz interesant în care judecătorii Curţii Constituţionale vor trebui să se pronunţe asupra unor prevederi legale în care este vorba despre judecătorii Curţii Constituţionale”.

„Eu nu am auzit niciun judecător al Curţii Constituţionale să ceară o asemenea superimunitate. Asta este o decizie asupra majorităţii parlamentare care a fost luată fără consultarea judecătorilor Curţii Constituţionale, fără ca judecătorii Curţii Constituţionale să fi cerut acest lucru, şi reprezintă de fapt o formă, prin care PSD-ALDE încearcă să le confere judecătorilor Curţii Constituţionale nişte drepturi care din punctul nostru de vedere exced cadrul constituţional.

Noi avem convingerea că judecătorii Curţii Constituţionale vor judeca în funcţie de Constituţie, în funcţie de litera şi de spiritul Constituţiei, şi că nu vor accepta să fie părtaşi la o reglementare PSD-ALDE care încalcă în mod evident Constituţia”, a declarat Orban.(Dana B.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here