Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care banii de investiţii de la bugetele locale să poată fi utilizaţi la plata lefurilor din primării

0
350

În timp ce Opoziţia nu mai pridideşte trăgând semnale de alarmă cu privire la faptul că investiţiile au scăzut iar creşterea economică bazată pe consum ne duce spre dezastru, Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care le permite primarilor să taie banii care anterior puteau merge doar către investiţii şi plata datoriilor, pentru a-i folosi la achitarea lefurilor. Vestea a fost dată atât de Viorica Dăncilă, cât şi de ministrul Dezvoltării regionale, Paul Stănescu, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, relatează Realitatea.net

Potrivit sursei citate, Stănescu a confirmat, luni, în faţa presei, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care să le permită autorităţilor locale să folosească banii din excedentul bugetar pentru a acoperi cheltuielile salariale. Pe de altă parte, Stănescu nu a vrut să recunoască faptul că banii pentru investiţii ar urma să fie folosiţi pentru plata salariilor.

„Excedentul înseamnă o chestiune foarte sensibilă. Sunt proiecte multianuale, cofinanţări pentru proiecte europene, iar structura excedentului trebuie să fie foarte defalcată. S-a creat o chestiune pe care e greu să o explic aici, vrem să dăm o ordonanţă de urgenţă, astfel încât din excedent să se plătească cheltuieli salariale, hotărâri judecătoreşti şi arierate”, a declarat Paul Stănescu.

Premierul Dăncilă le-a transmis şi ea un mesaj asemănător aleşilor prezenţi la la Adunarea comunelor din România:

„Ne vom asigura că veniturile din 2018 nu vor fi sub nivelul celor din 2017. În perioada următoare vom introduce şi posibilitatea folosirii excedentului bugetar şi pentru finanţarea cheltuielilor de personal, plata arieratelor, a corecţiilor financiare sau a sentinţelor judecătoreşti definitive”, a declrat Dăncilă.

Reamintim că printre schimbările Codului Fiscal adoptate de Guvernul PSD se numără şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Conform legii finanţelor locale, circa 40% din ce se colectează rămâne ca venit la primăria unde se află locul de muncă impozitat. Ori, dacă impozitul pe venit scade, automat şi veniturile primăriilor vor scădea, aceasta în condiţiile în care anterior acestea măriseră cu generozitate salariile.

„Guvernul Dragnea 3 va da o OUG prin care să permită primăriilor să folosească banii din excedentele bugetare – bani care până acum puteau merge doar pt. plata datoriilor şi pe continuarea investiţiilor – către salarii!

Aşa ceva este împotriva oricărei logici economice: funcţionarii din primării vor fi tentaţi să nu mai urmărească realizarea investiţiilor tocmai pentru a-şi asigura plata salariilor.

Unul dintre anterioarele guverne Dragnea le-a dat primăriilor posibilitatea să-şi platească angajaţii după cum au chef, fără restricţii, şi au chefuit. După aceea au rămas fără bani pentru şcoli, spitale, transport etc. Ei bine, acum vin cu soluţia: vor putea folosi banii de investiţii, adică din zona care ar mai putea ameliora calitatea vieţii românilor”, scrie, pe Facebook, Ciprian Ciucu, reprezentant PNL în Consiliul General al Primăriei Capitalei. (Paul D.).

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here