Prin atacurile asupra statului de drept şi a independenţei justiţiei, PSD-ALDE îndepărtează România de aderarea la spaţiul Schengen şi de posibilitatea ridicării MCV în mandatul actualei Comisii Europene

0
369

Printr-o declaraţie comună, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au dat un semnal extrem de clar guvernării PSD-ALDE – fie revine asupra legilor justiţiei, fie riscă un raport MCV prost care ar duce la prelungirea mecanismului de cooperare şi verificare, a atras atenţia miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

În cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului legislativ privind legile justiţiei şi să ţină seama în mod corespunzător de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că un proces în care independenţa sistemului judiciar şi punctul de vedere al acestuia sunt apreciate şi luate în considerare în mod corespunzător şi în care se ţine seama de avizul Comisiei de la Veneţia reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor.

„Din păcate guvernul PSD-ALDE nu a ţinut cont de părerea CSM, a magistraţilor, a Procurorului General, a ÎCCJ, iar legile justiţiei au fost adoptate pe repede înainte, într-o netransparenţă totală, sfidând avertismentele Ambasadelor statelor partenere, ale societăţii civile şi ale opoziţiei. Ministerul Justiţiei nu a cerut nici avizul Comisiei de la Veneţia, astfel încât toate recomandările Comisiei Europene sunt nesocotite. Acest lucru confirmă că USR a avut dreptate atunci când a fost singurul partid din România care a inclus în programul său politic menţinerea MCV, considerând că acesta a împiedicat derapaje grave şi că progresele făcute în justiţie şi anti-corupţie nu sunt încă ireversibile”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă.

În opinia sa, prin atacurile asupra statului de drept şi a independenţei justiţiei, care se vor reflecta în viitorul raport MCV, PSD-ALDE îndepărtează România de aderarea la spaţiul Schengen şi de posibilitatea ridicării MCV în mandatul actualei Comisii, intenţie anunţată mai demult de preşedintele Juncker.

USR îi somează pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu ca măcar în al 12-lea ceas să dea curs apelului liderilor Comisiei Europene, care au emis, azi, un comunicat comun cu privire la modificarea Legilor Justiţiei. Avertizăm că ignorarea acestor solicitări va duce la pierderea credibilităţii în faţa partenerilor externi şi îndepărtarea României de nucleul UE, de care avem interesul să ne apropiem. Comisia Europeană nu va mai fi atât de indulgentă ca până acum cu statele care nu respectă statul de drept şi riscăm tăieri de fonduri europene, esenţiale pentru dezvoltare. Deja se discută această condiţionare.

Uniunea Salvaţi România a trimis în noiembrie 2017 o scrisoare deschisă liderilor instituţiilor europene şi grupurilor politice de la Bruxelles, în care a atras atenţia cu privire la asaltul coaliţiei PSD-ALDE asupra independenţei sistemului judiciar din România. (Corina U.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here