Fostul ministru al Justiţiei i-a îndemnat pe cetăţeni să doneze câte 2 euro pentru finalizarea catedralei naţionale

0
314

În contextul în care România a intrat în anul centenarului marii Uniri, senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru Celebrarea centenarului, a declarat că la nivel de proiect major, Catedrala naţională este singurul obiectiv realist în 2018, şi i-a îndemnat pe toţi cei convinşi de importanţa proiectului să doneze cel puţin 2 euro.

„Comisia are responsabilitatea de a da coerenţă demersurilor, în primul rând guvernamentale, pentru acest obiectiv major. Avem multe iniţiative la nivel public sau privat. Această comisie trebuie să aducă în jurul mesei pe toţi cei ce vor să fie parte a proiectului Centenar. Acest proiect nu este un sac în care statul pune un buget şi cineva vine să cheltuiască. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce putem face pentru acest proiect. Centenarul este despre trecut, prezent şi viitor (…) La nivel de proiect major, singurul obiectiv realist în acest an este Catedrala naţională”, a declarat Cazanciuc pentru Agerpres.

Potrivit fostului ministru al Justiţiei, acest obiectiv nu e doar un proiect al bisericii, ci unul naţional şi trebuie realizat pentru a nu avea „o problemă de conştiinţă şi de istorie”. În consecinţă, Cazanciuc i-a îndemnat pe români să doneze câte doi euro…

„Dacă nu o să avem grijă ca acest obiectiv să fie finalizat, cred că o să avem o problemă de conştiinţă şi de istorie până la urmă. Catedrala nu este proiectul patriarhului Daniel (…) Este proiectul lui Carol I. (…) Cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă putem face ceva pentru acest obiectiv naţional. Să facem o donaţie de 2 euro (…) Să nu lăsăm să treacă istoria pe lângă noi fără să facem nimic pentru ea”, a adăugat Cazanciuc.

Reamintim că proiectul construirii Catedralei a aprins spiritele în societatea civilă. În timp ce parte dintre cetăţeni susţin proiectul, alţii critică faptul că acesta este foarte costisitor şi susţin că statul şi autorităţile locale, care au tot alocat bani acestui proiect deşi România are deja foarte multe biserici, ar trebui mai degrabă să direcţioneze fonduri către spitalele aflate în stare jalnică şi către şcoli.

Până acum catedrala a costat 40 de milioane de euro, sumă la care au contribuit atât Guvernul, cât şi alte administraţii centrale şi locale. Costul total al lucrărilor până la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, potrivit estimărilor Patriarhiei.(Dana B.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here