Agenţia Naţională de Integritatea respinge ferm proiectul de lege promovat de artizanul OUG 13

0
803

A doua zi după ce Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat unda verdeoiectului depus de fostul ministru PSD al Justiţiei Florin Iordache, care vizează anularea interdicţiilor aplicate parlamentarilor ce şi-au angajat rudele, Agenţia Naţională de Integritate şi-a reiterat poziţia: nu susţine adoptarea unei astfel de iniţiative.

„ANI nu susţine adoptarea propunerii de modificare a Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, apreciind faptul că forma propusă nu corespunde Deciziei Curţii Constituţionale nr. 81/2013, iar textul din proiectul de lege este de natură să excludă, retroactiv, de la aplicarea sancţiunilor pentru conflictul de interese, o singură categorie de demnitari: parlamentarii pentru care s-a constatat definitiv încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în perioada 2007-2013″, a transmis agenţia.

Potrivit ANI, prin noua reglementare propusă sunt lipsite de efecte actele emise de agenţie şi hotărârile definitive şi irevocabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin anularea sancţiunilor unor persoane care au încălcat dispoziţiile legale privind integritatea în exercitarea demnităţilor publice şi se instituie un tratament preferenţial şi discriminatoriu parlamentarilor, faţă de celelalte categorii de funcţii publice prevăzute de Legea nr. 161/2003, în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei României.

„De asemenea, propunerea legislativă este de natură să aplice retroactiv Decizia Curţii Constituţionale invocată în expunerea de motive”, a subliniat instituţia.

Considerentele de mai sus au fost cuprinse în punctul de vedere formulat de Agenţia Naţională de Integritate şi transmis în data de 27 noiembrie atât Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, cât şi Ministerului Justiţiei. (Corina U.).

1a

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here