Scos din „cărţi” la numirea şefului înaltei Curţi, Iohannis îşi păstrează însă rolul în numirea procurorilor şefi, după ce PSD şi-a respins propriul amendament.

0
792

Preşedintele îşi păstrează rolul în procedura de numire a procurorilor şefi, a decis vineri comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei. Practic, majoritatea PSD-ALDE din comisia condusă de autorul OUG 13, Florin Iordache, a respins propriul amendament depus la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Concret, parlamentarii au votat pentru păstrarea textului în vigoare a articolului 54:

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Şi Guvernul a venit cu un amendament prin care preşedintele este scos din procedură, propunerile fiind făcute de ministrul Justiţiei, celebrul Tudorel Toader.

Pe de altă, parte, tot astăzi parlamentarii puterii au decis, în comisia Iordache, că preşedintele nu mai poate refuza numirea şefului ICCJ, iar ieri au decis că şeful statului nu va mai putea refuza o dată şi motivat numirea în magistratură a judecătorilor şi procurorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate sau a unor foşti judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile. (Corina U.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here