O reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi armonizarea economică şi socială între acestea

0
625

O reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi armonizarea economică şi socială între acestea, a atras atenţia luni, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, preşedintele Klaus Iohannis.

„Cred că este esenţial ca modelele de bune practici să nu rămână izolate, ci să fie cunoscute, apreciate şi încurajate, întrucât promovarea lor conduce, în mod sigur, la multiplicarea reţetelor de succes şi în alte locuri. Succesul în administraţie se măsoară în impactul pe care îl au în viaţa oamenilor deciziile pe care le luaţi. De aceea, mă bucur să văd că există municipii care au făcut performanţă în domenii cheie, precum educaţie, sănătate, digitalizare, antreprenoriat, transparenţă sau turism, nu turism electoral. Observ că tot mai multe municipii devin fie ”smart city”, fie ”green city” şi sunt convins că promovarea acestor concepte şi investiţia în dezvoltarea lor reprezintă calea de urmat pentru viitorul comunităţilor noastre”, a declarat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că administraţia publică poate să devină mai eficientă şi mai performantă prin dialog, cooperare şi lucru în echipă, atât cu cetăţenii, cât şi cu celelalte instituţii, actori economici şi organizaţii ale societăţii civile. ”Doar lucrând împreună se pot construi oportunităţi de dezvoltare pentru oamenii din comunităţile în care, cu onoare, activaţi”, a adăugat preşedintele.

„Schimbările reale nu se întâmplă de la sine, ci numai după ce sunt rezolvate o serie de probleme din administraţia publică centrală şi locală. Probleme care nu sunt de ieri sau de azi, unele trenează de decenii. Vă spun, cât de poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor. Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces, a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine”, a precizat Iohannis.

În opinia preşedintelui, este o realitate tristă, nu doar cazul menţionat, ci şi în alte domenii cheie, o consecinţă a faptului că în România lipseşte deseori viziunea unitară pe termen lung.

„Acum, după zece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toţii conştienţi că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi singura prin care se poate asigura armonizarea economică şi socială între acestea. În acelaşi timp, devenită aproape o preocupare cotidiană pentru toată lumea, infrastructura de transport rămâne de multe ori restanţă care performează doar ”pe hârtie”, în studii de fezabilitate sau în hărţi frumos colorate. De aceea, trebuie făcute serioase eforturi în această direcţie, pentru că de aceste lucrări depinde, în definitiv, calitatea vieţii oamenilor”, a afirmat Iohannis.

Potrivit liderului de la Cotroceni, a venit momentul în care nu trebuie să mai căutăm responsabili pentru eşecul multor proiecte din ţara noastră.

„Este timpul potrivit să ne asumăm proiecte pe care să le putem finaliza şi care să aducă schimbări reale. Şi tocmai pentru că este nevoie de un alt mod de a administra pe termen lung comunităţile noastre, am demarat anul trecut ”Proiectul de ţară”, un plan care să ne ghideze şi să ne facă mai responsabili, dar şi mai eficienţi. Am convingerea că un astfel de demers va furniza liniile directoare pe care România trebuie să le urmeze în următoarele decenii. Cred cu tărie în esenţa acestui proiect, şi anume atingerea unui consens naţional în jurul unor obiective care să ne unească. Cu toţii ne dorim o ţară puternică şi demnă, o Românie europeană, modernă şi prosperă”, a punctat Iohannis.(Corina U.).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here