Scandalul repartitoarelor pentru încălzire – RASP Ploiești amendată de Consiliul Concurenței

0
428

Consiliul Concurenței intervine în scandalul repartitoarelor pentru încălzire, aplicând amenzi record la 11 companii. Totalul sancțiunilor ajunge la 3,67 milioane de lei, echivalentul a aproape 800.000 de euro. RASP Ploiești a acționat în defavoarea celor pe care ar fi trebuit să îi protejeze. 

Consumatorilor le-a fost restrânsă posibilitatea de a alege furnizorul, plătind, în acelaşi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de companiile vizate de anchetă. Blatul celor implicați a început din anul 2008, derulându-se până în prezent. RASP Ploiești a primit o amendă de aproape 35.000 de lei.(350 de milioane lei vechi).

”Autoritatea de concurenţă a constatat că trei companii (ista Romania, Techem Energy Services şi Elsaco Brunata) s-au înţeles să îşi împartă piaţa, respectiv localităţile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, şi au fixat tarife aferente acestor servicii. La înţelegerea de împărţire a pieţei naţionale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape un an, şi compania Elsaco Electronic”, precizează comunicatul emis joi de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri, pentru fixarea tarifului aferent serviciului de exploatare a repartitoarelor, între companiile Elsaco Brunata şi Techem Energy Services, pe de-o parte şi şapte parteneri ai acestora, pe de altă parte (Heat Energy Services, Cagero Instal, Laguna Serv, Ovila Com, Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală şi Locativă Paşcani şi Electroval Sound).

 

”Practic, Elsaco Brunata şi Techem Energy Services au pus la dispoziţia celor şapte parteneri software-ul de calcul al costului pentru încălzire şi au stabilit totodată tariful pentru serviciul de citire şi repartizare a costurilor pe care urmau să îl plătească consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat eliminarea concurenţei prin preţ şi creşterea tarifelor practicate în raport cu clienţii finali”, mai informează instituţia.

Companiile ista Romania şi Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%. (www.observatorulph.ro ).

Comunicatul Consiliului Concurenței AICI

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here