Vlad Cosma: Ceilalti procurori nu stiau nimic despre abuzurile lui Negulescu. El a incalcat linia rosie

0
501

R: In primul rand, ajutati-ne sa ne facem o parere despre cum l-ati cunoscut pe procurorul Mircea Negulescu

Vlad Cosma: L-am cunoscut pe procurorul Mircea Negulescu intr-un context complicat, cand acesta imi fabricase doua dosare penale, unul tatalui meu si unul surorii mele. La momentul respectiv, stiam ca isi folosea functia pe care o detinea atat in interese personale cat si pentru a-si atinge anumite scopuri sentimentale.

R: Am aflat de la sora dumneavoastra ca ati avut inclusiv intalniri personale cu procurorul Negulescu. Pe ce perioada de timp au avut loc aceste intalniri si unde

Vlad Cosma: In intervalul 2014-2017 m-am intalnit frecvent cu Mircea Negulescu, atat la biroul acestuia, inca de cand lucra la PCA Ploiesti, cat si in alte locuri publice.

La ce locuri publice va referiti, concret?

Vlad Cosma: La diverse restaurante din Ploiesti si Bucuresti, la petreceri private, unde procurorul Negulescu insista sa merg alaturi de el. Mi-a cerut sa mergem impreuna chiar si la mare.

Adica mergeati la mare cu Negulescu in calitate de “prieten” cercetat penal?

Vlad Cosma: Exact, aproape pe tot parcursul acestor intalniri, eu ma aflam sub control judiciar

Presupun ca se pot verifica aceste afirmatii si intalnirile la care faceti referire

Vlad Cosma: Evident. La aceste intalniri au participat si alti oameni, atat prieteni de ai lui, cat si persoane care ma insoteau pe mine. Exista poze, convorbiri si martori.

Ne puteti da numele celor prezenti, martorilor?

Vlad Cosma: La acest moment, nu. Nu vreau sa fac mai multe precizari despre persoanele implicate

Ce impresie v-a creat fostul procuror Negulescu?

Vlad Cosma: Este un om dificil, cu o puternica deviatie de caracter. Dupa parerea mea, nu era demn de profesia pe care o reprezenta. Am observat la el o indarjire incredibila, o determinare aproape bolnava de a-si construi un renume prin dosare “grele”.

Sa intelegem ca aceasta determinare v-a speriat. Ce altceva v-a mai speriat?

Vlad Cosma: M-a socat, acesta este termenul, faptul ca ii transforma in tinte vii pe toti cei pe care nu-i avea la suflet. Ii considera, din start, dusmani, iar asta ducea la un singur lucru: la haituirea lor prin abuz de putere, cand incerca sa-si transforme in infractori.

Puteti fi mai explicit?

Vlad Cosma: Procurorul Negulescu era genul care pleca de la restaurant indoctrinat si “montat” asupra unor persoane, dupa care cauta sa le descopere posibile infractiuni. Sunt convins ca si in cazul familiei mele a fost la fel .

Sa revenim la intalnirile pe care le-ati avut cu procurorul Negulescu. In cadru personal va vorbea si despre dosarele in care efectua urmariri penale?

Vlad Cosma: De fiecare data cand ne intalneam imi spunea diferite chestiuni ce tineau de activitatea sa ca procuror.

Ne puteti da cateva exemple?

Vlad Cosma: De exemplu, venea cu detalii din dosarele sale si se lauda cu noile “tinte”, pe cine urma sa aresteze etc. Avea o placere inumana de a se lauda cu urmatoarele arestari din dosarele facute de el.

V-a divulgat identitatile anumitor martori protejati, asa cum a afirmat sora dumneavoastra?

Vlad Cosma:: Da, mi-a divulgat identitati protejate, atat din dosarul meu cat si din alte dosare. Alte detalii nu voi da decat in fata unui procuror sau judecator.

De ce ati acceptat totusi sa va intalniti cu un om despre care stiati ca e pornit sa va aresteze toata familia?

Vlad Cosma: E simplu. Incercam sa o protejez pe sora mea. El insista foarte tare sa se intalneasca si sa vorbeasca cu mine. Era convins ca il pot ajuta in relatia cu Andreea, ca pot intermedia eu ceva, cumva. De fiecare data se scuza in legatura cu dosarele pe care ni le-a fabricat. Spera sa-l iertam, sa trecem peste. Era uluitor cum isi inchipuia ca aceste dosare sunt “mici detalii” care se vor rezolva si vom putea avea o relatie de prietenie.

Si totusi, sora dumneavoastra putea sa depuna o plangere impotriva lui Negulescu…

Vlad Cosma: Sora mea nu i-a facut plangere atunci dintr-un motiv simplu, pe care cred ca oamenii il inteleg: de frica. Acest om a stiut cum sa procedeze asa incat sora mea sa primeasca “semnalul” ca el este puternic iar ea slaba. Si in plus, nici alti oameni nu aveau curaj, la vremea respectiva, sa confirme ca ce spune sora mea e 100% real. Sunt oameni care i-au facut plangere: Senatorul Savu, Cristi Toader , procurorul Tudose si multi altii.

De ce spuneti ca dosarul dumneavoastra a fost fabricat?

Vlad Cosma: Acest dosar este creatia lui Mircea Negulescu, asa cum singur s-a laudat in spatiul public. Ati vazut cum a spus “pai nu de la mine au pornit toate dosarele astea?”. Am adunat multe informatii din destainuirile lui in legatura cu speta mea, informatii care m-au ajutat sa descopar cum a lucrat in ceea ce ma priveste pe mine, pe tatal meu si pot sa afirm cu tarie in acest moment ca toate asa-zisele probe impotriva noastra au fost inventate de el prin incalcarea legii, fara stirea colegilor si apoi declinate.

Cum adica probe inventate? Fiti mai explicit

Vlad Cosma: Toate denunturile, toti martorii protejati, toti martorii la vedere, cat si proba informatica, toate poarta semnatura lui. Am incercat sa demonstrez in fata Inaltei Curti ca toti asa-zisii denuntatori au fost amenintati si santajati de procurorul Negulescu. Toti martorii acoperiti, a caror identitate mi-a divulgat-o chiar el, au fost de asemenea pusi in aceeasi situatie, lucru pe care toti acesti martori l-au confirmat in fata unui alt procuror sub juramant. De asemenea, exista acel stick USB pe care Negulescu pur si simplu l-a inventat, l-a scos “din burta”. Exista in prezent cel putin 10 declaratii ale martorilor si denuntatorilor despre cum Negulescu i-a santajat, despre cum i-a obligat sa se “inteleaga” intre ei pentru a arunca vina asupra mea. Acesti oameni au povestit cum le-au fost amenintate familiile si cum i-a chemat la PCA Ploiesti in Ajunul Craciunului 2013 sa “negocieze” incriminarea mea si a tatalui meu, oferindu-le diferite avantaje. Toate aceste lucruri reprezinta incalcari grave ale legilor penale.

Sa ramanem un pic la stick-ul USB. Cum adica a fost inventat de procurorul “Portocala”?

Vlad Cosma: Ca sa intelegeti: o proba ca aceasta, un stick, trebuie sa se afle depusa la dosar si sa fie insotit de un proces verbal de desigilare in prezenta posesorului. Ei, in cazul memory-stick-ului din dosarul meu nu se intampla asta. Nici nu se afla depus la vreun dosar penal si nici nu a avut acel proces verbal de desigilare in prezenta posesoarei Cecilia Stroe sau avocatului ei.

Adica e un stick-fantoma…

Vlad Cosma: Este fantoma, da, pentru ca e singurul suport informatic rezultat in urma mai multor perchezitii domiciliare in cazul careia lipsesc aceste documente. Toate celelalte probe informatice provenite de la perchezitiile altor persoane au acel proces verbal de desigilare si corespund din punct de vedere legal.

Este posibil ca ceilalti procurori sa fi stiut despre aceste abuzuri savarsite de colegul lor?

Vlad Cosma: Sunt convins ca ceilalti procurori, atat din cadrul PCA Ploiesti cat si DNA Ploiesti, nu au stiut despre metodele folosite de Negulescu pentru a fabrica probe. Am constatat acest lucru in decursul intalnirilor noastre din ultimii 4 ani, cand l-am vazut cum se fereste de colegii sai pentru ca acestia sa nu afle aceste lucruri. Imi spunea chiar el ca nu vrea sa stie colegul X sau colega Y despre ce face. Acest lucru l-am declarat si in fata judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ce va mai spunea despre alti procurori, colegi sau fosti colegi?

Vlad Cosma: Negulescu purta o dusmanie fata de fostii colegi de la PCA Ploiesti, dar nici despre cei de la DNA Ploiesti nu avea prea mult respect. Isi dorea foarte mult sa ajunga Procuror Sef, v-am spus, era foarte determinat.

Vorbea urat despre ei in prezenta dvs?

Vlad Cosma: Prefer sa ma abtin si sa nu reproduc termenii pe care ii folosea la adresa anumitor doamne din cadrul Parchetului . Folosea un limbaj de nivel… scazut, sa ma exprim asa.

Si pana la urma, cum a reusit, totusi, sa se fereasca atat de bine de colegi?

Vlad Cosma: Nu i-a fost foarte greu sa faca acest lucru fiindca avea darul asta de a-si construi o imagine credibila, imagine care s-a dovedit a fi falsa. Sunt convins ca ceilalti procurori nu stiau ca se intalneste in oras cu anumiti martori, nu stiau ca ii santajeaza pe acesti martori si ii obliga sa declare anumite lucruri si nu aveau de unde sa stie cum vorbeste cu ei la telefon si multe alte lucruri. Niciodata nu a fost insotit de catre un alt coleg procuror sau politist.

Ce a determinat-o pe sora dumneavoastra, Adreea Cosma, sa vorbeasca public in acest moment?

Vlad Cosma: Faptul ca Negulescu a mintit sub juramant la audierea de marti, 12 septembrie, de la ICCJ. Cand a fost intrebat despre relatia si natura conversatiilor purtate cu Andreea Cosma, Negulescu a mintit, confirmand doar ca au purtat mai multe discutii. Cand a spus ca dorea, de fapt, sa afle unde isi tinea Alexe Razvan banii ascunsi a mintit. Afirmatia asta este contrazisa chiar de actele de la urmarie penala facute de el, cand i-a solicitat lui Alexe Razvan sa spuna ca toti banii au ajuns la mine si la familia mea. Teoretic, Negulescu aflase inca din 2013 ce a facut Alexe cu banii, asa ca hartuirea lui asupra surorii mele din urmatorii ani nu a avut nici o legatura cu minciuna invocata la ICCJ. Convorbirile din ultimii 4 ani demonstreaza asta.

Daca l-ati avea in fata pe procurorul “Portocala”, care ar fi cel mai mare repros pe care I l-ati aduce?

V.C: Acest om a stricat cariere, a nenorocit familii si a chinuit foarte multi oameni atat prin abuzuri psihice uriase cat si fizic, prin privare de libertate. A folosit metode ilegale si presiuni asupra martorilor si a incercat sa ne incrimineze pe nedrept, totul pornind de la obsesia facuta pentru sora mea.
Hartuirea asta indreptata catre sora mea a fost un abuz de putere, prin natura functiei sale. Prin atitudinea lui, Negulescu a demonstrat ca nu era demn de statutul de magistrat. A depasit orice limita, atat legala cat si a bunului simt, a fost pe punctul de a compromite institutii si a incalcat linia rosie.

Ce credeti ca se va intampla acum cu dosarul fabricat de Negulescu impotriva dvs ?

V.C.: Putem demonstra cu probe concrete ca prejudiciul invocat nu exista, lucru confirmat de 5 expertize ale ICCJ, cat si prin adresa de la Curtea de Conturi, care confirma ca cele 3 lucrari din dosar au fost efectuate in integralitate in acord cu legea. De asemenea, pot demonstra ca denuntatorii au fost amenintati, ca martorii protejati au fost ”dublati” de Negulescu impotriva vointei lor si sub amenintarea directa a lui, ca ceilalti martori au fost nevoiti sa se inteleaga in arest (exista pana in acest moment 4 declaratii date dub juramant in acest sens) cum sa arunce vina asupra familiei mele, ca stick-ul USB nu exista si ca presupusa mita din acest dosar nu se stie la cine a ajuns si in ce moment. (http://ph-online.ro ).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here