Premieră naţională: Primăria Sinaia a câştigat lupta cu ANAF !

0
743

Recent, autoritățile locale din cea mai cunoscută stațiune de pe Valea Prahovei – Sinaia – au bifat o premieră națională: au câștigat în lupta dusă cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. Concret, Primăria Sinaia a obținut, în urma unui proces, returnarea TVA pentru o investiție realizată acum 10 ani – primul tronson al Telegondolei. ANAF din Prahova trebuie să achite, în urma deciziei definitive a Curții de Apel Ploiești, suma de 470.000 de lei către această administrație locală. Astfel, Primăria Sinaia este prima din țară care reușește să obțină returnare de TVA după o acțiune în instanță. Tronsonul 1000-1400 al Gondolei Sinaia, care pornește din Cartierul Furnica și ajunge la Cota 1400, funcționează din 2007, fiind o investiție realizată cu bani de la bugetul local și de la Guvern. Anul trecut, autoritățile locale au dat în funcțiune și al doilea tronson al telegondolei, ce ajunge până la Cota 2000 – o investiție  a  societății Transport Urban Sinaia, cu ajutorul unui credit bancar. 

Primăria Sinaia a primit acum câteva zile o decizie definitivă a Curții de Apel Ploiești potrivit căreia ANAF Prahova trebuie să returneze către această autoritate locală 470.000 de lei. Suma reprezintă o parte din TVA pentru investiția realizată în scopul construirii primului tronson al Telegondolei. Decizia reprezintă o premieră pentru administrațiile locale din România. După finalizarea investiției din 2007, Primăria Sinaia a cerut ANAF restituirea cotei de TVA. Numai că, în urma unei inspecţii fiscale efectuate la Primăria Sinaia, Corpul de Control al ANAF nu a aprobat rambursarea acestei sume, pe motiv că oraşul Sinaia nu era proprietatul Telegondolei. “Am solicitat returnarea, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Prahova, a aproximativ 4,2 milioane de lei pentru activități economice, mai exact pentru primul tronson al Telegondolei. În urma unui control de la ANAF, această instituție a spus că avem dreptul la doar 3,8 milioane de lei și că 470.000 de lei nu avem dreptul să deducem. După ce au returnat 3,8 milioane de lei, le-au luat și pe acelea înapoi. Am atacat decizia în instanță și am obținut suspendarea deciziei de a returna acești bani. Zilele trecute, am primit decizia definitivă că am câștigat cei 470.000 de lei, plus cheltuieli de judecată – de peste 17.000 de lei”, ne-a precizat, ieri, primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea. Acesta a menționat că, potrivit legislației românești, armonizate cu aceea europeană, orice persoană juridică are dreptul la returnarea de TVA. După toate cele întâmplate, Primăria Sinaia a făcut o sesizare la Comisia Europeană privind nerespectarea legislației de către Ministerul Economiei, ne-a mai precizat edilul Vlad Oprea.


Tronsonul 1000-1400 al Gondolei Sinaia, dat în funcțiune în 2007, a fost realizat cu finanțare de la bugetul local și de la Guvernul României. Acesta pornește din Cartierul Furnica și ajunge la Cota 1400 și este prevăzut cu 34 de gondole, fiecare putând transporta cel mult opt persoane. Capacitatea maximă de transport este de 1.700 persoane/ oră, lungimea traseului fiind de 1.312 m. În anul 2016, a fost dat în folosință și Tronsonul 1400-2000 al Gondolei Sinaia ( Gondola Carp) ce unește cele două zone schiabile ale stațiunii: cea de joasă altitudine (Cota 1400) și cea de înaltă altitudine (Cota 2000). Gondola Carp înregistrează trei recorduri naționale: ajunge la cea mai mare altitudine din România – 2.050 m; în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare înălțime față de sol înregistrată de o astfel de instalație – 120 m; traversează cel mai abrupt segment de transport pe cablu – 45 de grade la primii trei piloni. Instalația are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 persoane/ oră, iar traseul are o lungime de 2.000 de metri. Proiectul reprezintă o investiție de 8,5 milioane de euro a societății Transport Urban Sinaia, iar banii au provenit dintr-un credit bancar. (ziarulprahova.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here