Proiect din fonduri UE pentru consolidarea mănăstirii Zamfira şi punerea în valoare a picturii lui Grigorescu

0
901

S

unt şanse mari ca mănăstirea Zamfira să fie modernizată în următoarea perioadă, în baza unui amplu proiect european, estimat la aproape 20 de milioane de lei. Lăcaşul de cult, aflat în comuna prahoveană Lipăneşti, se numără printre puţinele care adăpostesc picturi murale ale lui Nicolae Grigorescu, însă în ultimii ani starea clădirii s-a degradat vizibil, existând inclusiv riscul ca pictura să se deterioreze din cauza infiltraţiilor. Proiectul european a fost depus de către parohie, iar Consiliul Judeţean Prahova este partener, asigurând cofinanţarea. Autorităţile spun că sunt şanse mari ca Ministerul Dezvoltării să semneze săptămâna viitoare contractul de finanţare pentru obiectivul de investiţii.

Proiectul prevede consolidarea şi restaurarea clădirii şi punerea în valoare a picturii lui Grigorescu. Valoarea totală este estimată la 19,73 milioane de lei, dintre care 19,3 milioane de lei ar putea fi alocarea financiară nerambursabilă de la UE.

„Parohia a depus proiectul, iar Consiliul Judeţean este partener, urmând să asigure o cotă de cofinanţare de 2%. Am luat această decizie pentru că este vorba despre un monument important în Prahova, în care se află şi picturi realizate de Nicolae Grigorescu. Am fost informaţi că sunt şanse mari ca săptămâna viitoare să se semneze contractul de finanţare”, a explicat Bogdan Toader, preşedintele CJ Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here