Amenzi pentru societatea de confecţii din Prahova, unde patronul a fost filmat când umilea angajaţii

0
413

I nspecția Muncii a sancționat cu 10.500 de lei firma de confecţii din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura și umilea personalul, potrivit unui comunicat al instituției, remis ieri Agerpres .
„În conformitate cu dispozițiile domnului Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, o echipă de control de la Inspecția Muncii, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, au efectuat un control la SC Unique Clothing SRL din Prahova, unde un director a fost filmat când înjura și umilea personalul. Au fost constatate nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă, pentru care s-au aplicat avertismente, amenzi în cuantum de 10.500 de lei și măsuri ferme cu termene concrete de realizare. Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova va monitoriza permanent modul în care acestea sunt realizate”, se menţionează în comunicat. De asemenea, s-a mai precizat că în domeniul securității și sănătății în muncă, societatea a fost amendată cu 8.000 de lei, dar au fost aplicate și avertismente scrise, precum și verbale. „Inspectorii de muncă au dispus următoarele măsuri de remediere a neregulilor: autorizarea internă a lucrătorilor care utilizează lisa mecanică în activitatea de încărcare-descărcare; marcarea și întreținerea căilor de acces și de circulație; păstrarea în stare liberă a acestora; înlăturarea materiilor prime depozitate necorespunzător; asigurarea de vestiare corespunzătoare separate lucrătorilor, pentru femei și bărbați; dotarea cu manometre care să indice presiunea minimă și maximă a instalației de încălzire aferentă camerei cazanelor; dotarea cu dispozitive de detectare a pierderilor de gaze, semnalizarea riscurilor de cădere, împiedicare, alunecare a lucrătorilor corespunzător diferenței de nivel; asigurarea unui climat corespunzător în spațiul destinat mașinilor de călcat și al altor spații de lucru, asigurarea unei activități corespunzătoare în poziții ortostatice – așezat și în picioare pentru muncitori, conform principiilor ergonomice aplicabile la activitățile desfășurate la mașinile de cusut, respectiv la bancurile de lucru din zona intermediară fluxului de asamblare produse finite; instruirea lucrătorilor cu prevederile din fișele de securitate; asigurarea rafturilor împotriva răsturnării”, potrivit textului citat. Totodată, în domeniul relațiilor de muncă, societatea a fost amendată cu 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal. De asemenea, s-a constatat că angajatorul nu a evidențiat munca suplimentară prestată de salariați, fiind dispusă măsura obligatorie de remediere a neconformității dispuse. Angajatorul nu a făcut dovada achitării drepturilor salariale pentru o parte dintre salariați, faptă pentru care s-a dispus măsură de remediere.
Potrivit unor informații apărute în presa centrală și locală, în luna iunie, zeci de angajați ai unei firme de confecții din comuna Păulești, sat Găgeni, au fost umiliți și înjurați de unul dintre directorii firmei, pe motiv că au avut „pretenția” să-și ceară banii la timp. Bărbatul, cel mai probabil de naționalitate cipriotă, se adresa zecilor de muncitori în limba engleză, iar o femeie era translator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here